|
HAVA SAVUNMA VE SİLAH SİSTEMLERİ
|
|
STAMP - SAHİL GÜVENLİK BOTLARI SİLAH VE SİLAH SİSTEMİ MODERİZASYONU
STAMP, kara ve deniz platformları için geliştirilmiş uzaktan kumandalı stabilize bir top/silah sistemidir. Taret üzerindeki, uzun menzile ve yüksek hassasiyete sahip Gece ve Gündüz Kameraları ile gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplakla görülemeyen hedefler tespit edilebilmekte ve tanınabilmektedir.
Stabilizasyon ve otomatik hedef takip yeteneği ile üzerine yerleştirildiği platformun veya hedefin hareketinden etkilenmeden nişan hattı hedef üzerinde kalmakta ve otomatik balistik uygulama ile hedefe isabetli atışlar yapılmaktadır. |
|
|
MTP - 76 MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ
Tamamen milli kaynaklar kullanılarak, yurtdışından teknik destek alınmadan üretilen Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) NATO standardı olan soğuk ve sıcak hava, kum, yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış 42 testin tamamını hatasız geçmiştir. -40 ve 65 derece sıcaklıkta, basınçlı su tehdidi altında ve balçıkta bile sorunsuz olarak çalışmaya devam eden tüfek ile dakikada 650 atım yapılabilmektedir.
4.1 kilogram ağırlığında gövde yapısına sahip olan tüfek, 600 metreye kadar etkili bir menzile sahiptir. 7,62 mm çaplı mermi kullanan MPT-76 12 bin atıma kadar namlu ömrüne sahiptir.
Dış pazarlarda ilgiyle karşılanan milli tüfeğimizden 2017 yılı içerisinde farklı kurumlarca toplamda 34.500 adet üretilerek Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecektir. |
|
|
UMTAS - UZUN MENZİLLİ TANKSAVAR FÜZE SİSTEMİ
UMTAS; helikopter, İHA, kara aracı, sabit platform, hafif saldırı uçağı, deniz platformu gibi çeşitli platformlara entegre edilebilen ve tüm zırhlı sistemlere karşı etkili olan uzun menzilli tanksavar silah sistemidir. UMTAS, Milli Atak Helikopterinin (T-129) tanksavar füze sistemi olarak tasarlanmıştır. Proje kapsamında arayıcı teknolojileri, az dumanlı/dumansız yüksek enerjili katı yakıt teknolojileri, duyarsız motor teknolojileri, duyarsız harp başlığı teknolojileri, duyarsız ateşleyici teknolojileri, emniyet kurma birimi teknolojileri, ataletsel ölçüm birimi teknolojileri, tandem çukur imlalı harp başlığı teknolojileri gibi kritik teknoloji alanlarının millileştirilmesi hedeflenmiştir.
ROKETSAN A.Ş tarafından geliştirilen sistem gece-gündüz ve tüm hava koşullarında görev yapabilmektedir. Menzili 8 km olan UMTAS, kızılötesi arayıcı başlık veya lazer arayıcı başlık seçenekleri ile havadan yere veya yerden yere kullanılmak üzere zırhlı hedeflere karşı geliştirilmiştir.
"At-unut" ve "at-güncelle" isminde iki kullanım özelliğine sahip olan UMTAS, hedef güncelleme kabiliyetinin sunduğu avantaj sayesinde sütre arkasından atış, sütre arkasında gizlenmiş hedeflere atış, hassas vuruş noktası ayarlayabilme ve vuruş etkinliği değerlendirme imkânı sağlamakta olup sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabilmektedir. |
|
|
OMTAS ORTA MENZİLLİ TANKSAVAR FÜZE SİSTEMİ
OMTAS, piyadelerin zırhlı birliklere karşı savunma ve saldırı gücünü artırmak amacıyla piyade tarafından taşınabilen kompozit tüp içerisinde tripod üzerinden ateşlenmek üzere geliştirilmiş bir anti-tank füze sistemi olarak tasarlanmış olup, bunun yanı sıra kara platformlarından da kullanıma uygun özelliklere sahiptir.
ROKETSAN A.Ş. tarafından geliştirilen OMTAS kızılötesi arayıcı başlık ile karadan karaya zırhlı hedeflere karşı kullanılan 4 km menzilli atış öncesi/atış sonrası kilitlenme ile at-unut/at-güncelle özelliğine sahip bir orta menzilli tanksavar silah sistemidir.
Milli olarak geliştirilen bu silah sistemi temelde tam atım füze; atış platformu, atış kontrol ünitesi-gözetleme birimi, atış kontrol ünitesi-kontrol biriminden oluşan fırlatma sistemi; taşıma sandıkları ve eğitim simülatöründen oluşmaktadır. |
|
|
CİRİT - LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE
CİRİT; helikopter, İHA, kara aracı, sabit platform, hafif saldırı uçağı, deniz platformu gibi çeşitli platformlara entegre edilebilen hafif zırhlı/zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyet ile etkin maliyetli çözüm sağlayan bir sistem olup, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlanmıştır.
Klasik 2.75" lazer güdümlü füzelere göre, 8 kilometrelik bir menzil ile sınıfının en uzun menzilli füzesi olma unvanını aerodinamik yapısı ve kompozit katı yakıtlı motoru sayesinde sağlamaktadır.
Hareketli ve hafif zırhlı/zırhsız hedefleri imha etme yeteneği bulunan Cirit Füzesine çok maksatlı ve yüksek infilaklı başlık olmak üzere iki alternatif harp başlığı takılabilmektedir. Çok maksatlı başlık olarak tanımlanan birinci alternatifte, zırh delici, yangın çıkarıcı ve anti personel etkisi bulunurken yüksek infilaklı başlık olarak tanımlanan ikinci alternatif başlık ise sadece parçacık etkisine sahiptir.
Seri üretimine 2010 yılında başlanan CİRİT Füzesi dış pazarlarda da yoğun ilgi görmektedir. |
|
|
SOM-J SEYİR FÜZESİ F-35 ENTEGRASYONU
Müşterek Taarruz Uçağı F-35`lerin gizli uçuşu esnasında kritik görünmezlik kabiliyetini korumak suretiyle pilotların uzun menzil mesafesinden hedefi vurabilmeleri amacıyla geliştirilen Seyir Füzesi SOM-J füzesinden F-35 uçağı gövde içinde 4 adet taşıyabilmektedir.
Özellikle yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılması planlanan füzeler 185 kilometre menzile sahiptir. Bu menzil içerisinde çok alçaktan radara yakalanmadan uçan SOM-J, yeryüzü şekillerini izleyerek kendini saklayabilen bir seyrüsefer sistemi ile hedefine yüksek bir isabet oranıyla ulaşmaktadır.
SOM-J, taşıdığı yüksek çözünürlükteki görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığı ile hassas hedefleme sağlayarak atışın ardından havadan ihbar kontrol uçaklarının koordinesi ile hedef değişikliği yapılmasına izin vermektedir. Aynı şekilde uçuş sırasında hedefe vuruş açısı ve yaklaşma irtifası gibi değişiklikler de gerçekleştirilebilmektedir.
Elektronik karıştırma tedbirlerine dayanıklı olarak geliştirilen SOM-J füzeleri, Türkiye`nin de proje ortağı olduğu birçok müttefik ülke tarafından kullanılacak F-35 savaş uçaklarının en önemli vurucu güçlerinden birisidir. |
|