|
HAVACILIK VE UZAY
|
|
HÜRKUŞ - TÜRK BAŞLANGIÇ VE TEMEL EĞİTİM UÇAĞI
HÜRKUŞ projesi kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin eğitim uçağı ihtiyacına cevap verecek ve dünya pazarında pay sahibi olabilecek özgün bir eğitim uçağının yurtiçi imkanlar kullanılarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi ve uluslararası sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
TUSAŞ (TAI) tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında 2 adet prototip eğitim uçağı, 2 adet yer uçağı ve Teknik Veri Paketinin hazırlanarak teslim edilmesi öngörülmüştür.
İki prototipi de tamamlanan HÜRKUŞ uçağımız 11 Temmuz 2016 tarihinde SHGM`den "TT32 Uçak Tip Sertifikası" almıştır. Aynı gün içinde Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından SHGM`nin Sertifikası tüm Avrupa ülkeleri için geçerli kılınmıştır. Böylece HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi`nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı olmuştur.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla HÜRKUŞ uçağının seri üretimine başlanmış olup HÜRKUŞ-B olarak adlandırılan uçaklarımız, askeri temel eğitim uçağı ihtiyaçlarına uygun olarak ASELSAN tarafından geliştirilen kokpit yapısı ve görev bilgisayarına sahip olacaktır.
HÜRKUŞ-B kapsamındaki temel eğitim uçaklarımızın ilkinin 2018 yılında, son uçağın ise 2019 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı`na teslim edilmesi planlanmaktadır. |
|
|
HÜRKUŞ-C SİLAHLI HÜRKUŞ UÇAĞI GELİŞTİRME VE SERİ ÜRETİM PROJESİ
HÜRKUŞ-C Projesi, HÜRKUŞ Projesi kapsamında TUSAŞ (TAI) tarafından yurtiçi imkânlar kullanılarak üretilen başlangıç ve temel eğitim uçağımızın geliştirilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığının ve Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaç duyduğu hafif silahlı keşif ve saldırı uçağının üretilmesi amacıyla başlatılmıştır.
Bu proje ile ülkemiz ilk kez yerli ve milli imkânlarla üretilen bir silahlı keşif ve taarruz uçağına sahip olacaktır. İlk etapta 18 uçaklık üretim planlanmakta olup ihtiyaç neticesinde 18 adet ilave uçağın da üretimi projelendirilmiştir.
Zırhlandırılmış yapı, kendini koruma sistemleri, gece görüş uyumlu sayısal kokpit ve gelişmiş aviyonik sistemler ile donatılacak olan HÜRKUŞ-C uçağımız pilot eğitim ihtiyacının yanı sıra, hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerinin düşük maliyet ve yüksek hassasiyet ile gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır.
Dijital güvenli haberleşme, görüntü & veri bağlantısı ve termal görüntüleme/ nişangâh sistemi imkânlarına da sahip olacak uçağımız CİRİT Lazer Güdümlü Füze, LUMTAS/UMTAS Güdümlü Roket gibi milli mühimmatların yanı sıra genel maksat bombaları ile 12,7 mm ve 20 mm top sistemlerini de taşıyabilecek kapasitede olacaktır. |
|
|
TF-X MİLLİ MUHARİP UÇAK
TF-X Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nın 2030`lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanmaktadır.
Yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması hedeflenmektedir.
İlk uçuşun 2023`te yapılması planlanmakta olup, uçağın prototipinin bu süreler içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.
Milli havacılık firmamız TUSAŞ (TAI) ile Projenin I. Dönem, I. Aşaması olan "Ön Tasarım" faaliyetleri için sözleşme imzalanmış olup, proje takvimine göre gerekli faaliyetlerin icrasına devam edilmektedir. |
|
|
ATAK - TAARUZ TAKTİK KEŞİF HELİKOPTERİ
ATAK Projesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin üretilerek hizmete alınması amaçlanmıştır.
Bu çerçevede AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutmaktadır.
T129 ATAK Helikopteri yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanmıştır:
Yakın hava desteği görevleri için dizayn edilen T129A, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roket ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmıştır.
T129 B helikopterine ise çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş ve aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilmektedir.
Müsteşarlığımızca yürütülen Proje çerçevesinde TUSAŞ (TAI) tarafından üretimlerine devam edilmekte olan ATAK Helikopterlerimizin ilki 2014 yılında teslim edilmiş olup, halen üretim ve teslimat faaliyetleri sürmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılan helikopterlerimiz kendisinden beklenen görevleri etkin bir şekilde yerine getirmektedir. |
|
|
ANKA - İNSANSIZ HAVA ARACI
ANKA Projesi ile ilk aşamada, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin keşif, gözetleme, hedef, teşhis ve tespit ihtiyacını karşılamak üzere ihtiyaç duyulan milli bir İHA Sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
TUSAŞ (TAI) firması tarafından yürütülen projenin bu ilk aşamasında ihtiyaç duyulan özellikleri karşılayan Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE-Medium Altitude Long Endurance) sınıfı prototipler üretilerek teslim edilmiş ve projenin ilk aşaması tamamlanmıştır.
Projenin devam eden aşamasında ise İnsansız Hava Aracı Geliştirme Programı kapsamında altyapısı elde edilmiş olan insansız hava araçlarının seri üretimi amaçlanmaktadır.
Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA-S Sistemi, 200 kg faydalı yük kapasitesi ile 30,000 ft irtifa 24 saat uçuş süresi yeteneklerine sahiptir. |
|
|
SİLAHLI - İNSANSIZ HAVA ARACI
Bayraktar İnsansız Hava Aracı Projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin havadan keşif gözetleme ve hedeflerin etkisiz hale getirmesi ihtiyacı doğrultusunda Müsteşarlığımızca yürütülmekte olup, İHA üretimi Baykar Makina tarafından yapılmaktadır.
Orta İrtifa ve Uzun Menzil (MALE Medium Altitude Long Endurance) sınıfı İHA konseptine uygun olarak geliştirilen Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi, milli ve özgün tam otomatik uçuş kontrol özellikleri, üç yedekli uçuş kontrol sistem mimarisi, özgün seyrüsefer ve sensör füzyonu uygulamaları ile dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyede geliştirilmekte olan keşif ve gözetleme araçlarından birisidir.
Bayraktar İHA Sistemi, 24.000 feet operasyonel uçuş irtifası, 24 saat uçuş süresi, 150 km haberleşme menzili, 70 knot seyir hızına sahiptir. 12m kanat açıklığı, 650 kg. maksimum kalkış ağırlığı ve 55 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonel olarak kullanılmakta olan Bayraktar TB2, MAM ve MAM-L mühimmatları ile UMTAS füzelerini kullanabilmektedir. |
|
|
GÖKTÜRK - YER GÖZETLEME UYDULARI
GÖKTÜRK Projesi ile Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sisteminin, teknoloji transferi, ortak geliştirme prensipleri doğrultusunda tedarik edilmesi amaçlanmaktadır.
GÖKTÜRK Projesi ile elde edilen kazanımlar; Türkiye`yi çevreleyen alan ve karasularının gözetlenmesi için modern ve etkin bir yöntem sağlanması, Uzay-uydu alanında yerli sanayileşme modelinin oluşturulması, sistem ve alt sistem seviyesi tasarım kabiliyetinin kazanılması, montaj, entegrasyon ve test merkezinin kurulmasıdır.
GÖKTÜRK Uydumuz 5 Aralık 2016 tarihinde Fransız Guyana`sından Vega fırlatma aracı ile yörüngesine yerleştirilmiş olup, elde ettiği görüntülerle hizmet vermeye başlamıştır. |
|